joi, 1 ianuarie 2009

_arhitectuRO



arhitectuRO - prezentari si masa rotunda
vineri, 15 mai, incepand cu orele 11:00

Împlinirea în 2009 a 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 este luată ca reper in cadrul Zilele Arhitecturii 2009 pentru a face un bilanţ al realizărilor ultimelor decenii. Sesiunea arhitectuRO îşi propune să reflecte o imagine globală a fenomenului architectural contemporan romanesc, pe care îl vor aduce în discuţie în contextul cultural, social, politic şi economic din ţară şi străinantate. Urmărim ca prezentările de idei şi proiecte să puncteze critic evoluţia arhitecturii şi a oraşelor româneşti până în prezent şi să conchidă cu nişte reflecţii asupra evoluţiei viitoare.


invitati :
Serban Sturdza, arhitect, Presedintele OAR
Titlu: -”Distrugeri”
Descriere: -

Serban Tiganas, arhitect, Presedintele OART
Titlu:"arhitectura posibila"
Descriere: -

Adrian Florin Ionasiu, Directorul revistei De Arhitectura,
Erica Dudas,
Titlu: "timisoara_ta"-o panorama a arhitecturii din Timisoara prin prisma a_ta (anuala timisoreana de arhitectura)
Descriere: anuala timisoreana de arhitectura – a_ta (2007, 2008 si urmeaza) – este un eveniment organizat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Teritoriala Timis si revista de arhitectura cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitectilor din Romania acordat din Timbrul Arhitecturii.

Expunerea din cadrul ZA 2009 porneste de la un articol postat la 22 octombrie 2007 pe http://blog.anualadearhitectura.ro/ – blog-ul dedicat evenimentului a_ta – si intitulat viitor pentru oras. Pentru a intelege subiectul care doreste sa reflecte pozitia arhitectului fata cu trecutul, voi reproduce o parte substantiala din acest articol.
[.....]
In aceasta idee a relatiei noastre ca arhitecti cu trecutul va fi prezent un flashback succint cu lucrari dinainte de decembrie '89 din zona Pietei Unirii din Timisoara semnate Radu Radoslav, Serban si Doina Sturdza, Mihai si Hortensia Botescu, Vlad Alexandru Gaivoronschi, George Garleanu.
Si, revenind in actualitate, lucrari – realizari si/sau proiecte – semnate Serban Sturdza, Gheorghe Ivanescu Cotuna, Bogdan Demetrescu, Maja Baldea, Claudiu Toma, Attila Wenczel, Cristian Boltres, Marius Miclaus, Lucaci Beatrice, Radu Radoslav, Dragan Dragomir – lucrari nominalizate, premiate, publicate sau pur si simplu intens comentate.

Eugen Panescu, arhitect
Titlu: -
Descriere: -

Endre Ványolós, arhitect
Titlu: In liziera- Istoria arhitecturii se poate ”rescrie” la sat
Descriere: Liziera, conform definiţiei este marginea unei păduri unde se interferează pădurea cu terenul neîmpădurit. Proiectând oarecum într-un sens arhitectural-urbanistic mai larg, mai general, este vorba de acel spaţiu de tranziţie, de acea limită difuză, şi oarecum fluidă, care este la interferenţa, la întâlnirea a două lumi diferite.Este un loc- spaţiu limită. O limită abstractă, simbolică, culturală, sau propriu-zisă/ fizică- materială: limita dintre intravilan şi extravilan, o limită între mediul construit şi cel natural, între lumea rurală şi cea urbană etc.
E un spaţiu propice pentru experimente.
Dacă istoria se scrie la oraş, atunci la sat probabil se reia şi se reinterpretează. Zona limită dintre cele două catalizează acest proces de tranziţie. E un loc-moment provizoriu care permite acest demers cultural: se limpezeşte experienţa de la oraş- efectul benefic al decalajului temporal. Este un proces de regândire, de redefinire, o particularizare, ale cărei rezultate pot fi reconectate la cursul major al arhitecturii.
Propun un traseu prin lizieră, cu locuri care se redefinesc în continu, într-o linişte istorică catifelată, nealterându-şi însă esenţa.

Tiberiu Bucsa, arhitect
Titlu: - ”1234”
Descriere: -

Arpad Zachi, Arhitext
Titlu: - ”In cautarea fiului risipitor”
Descriere: -

discutie moderata de :
Ana Maria Zahariade